Mission: Impossible - Rogue Nation (2015)
Mission: Impossible - Rogue Nation poster Rating: 7.9/10 (45,846 votes)
Director: Christopher McQuarrie
Writer: Christopher McQuarrie (screenplay), Christopher McQuarrie (story), Drew Pearce (story), Bruce Geller (television series)
Stars: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner, Simon Pegg
Runtime: 131 min
Rated: PG-13
Genre: Action, Adventure, Thriller
Released: 31 Jul 2015
Plot: Ethan and team take on their most impossible mission yet, eradicating the Syndicate - an International rogue organization as highly skilled as they are, committed to destroying the IMF.

 “Hunt je živuće utjelovljenje sudbine.“ – “Nemoguća misija: Odmetnuti” (2015.)

Tom, kamera, akcija! Pojam “impossible“ Cruise u ulozi Ethana Hunta (re)definira i obistinjuje unutar prvih pet minuta pete “Nemoguće misije“ redatelja Christophera McQuarrieja (“Jack Reacher“), podnaslovljene “Odmetnuti“. Cruise je svjestan da akcijski žanr proživljava “očajnička vremena“. Tehnologija računalnih i inih efekta podjarmljuje ljudski faktor akcijnosti od krvi i mesa, a superjunački muškarci u tajicama skidaju “old school“ herojske superzvijezde sa neba i čine ih potroš(e)nima (“expendable“) kao nikad prije. Junaci poput njega stoga trebaju biti pripravni na “očajničke mjere“, da parafraziramo poetiku “desperate time, desperate measures“ iz aktualnog novog nastavka hit-serijala “Mission: Impossible“.

Nakon svih pogibeljnih akrobacija koje je dosad izveo u serijalu, s vrhuncem u veranju po Burj Khalifi u mrvu precijenjenom četvrtom filmu “Protokol duh“ (2011.) Brada Birda, Cruiseu nije bilo lako nadmašiti samoga sebe i napraviti redefiniciju “nemogućeg“, ali u tome je opet uspio. Uvodna akcija je locirana u Bjelorusiju kamo agenti američke obaviještajne agencije IMF (Impossible Mission Force) moraju preoteti “paket“ iz aviona čečenskih separatista – nervni plin. Planovi “A“, “B“ i “C“ propadaju jer tehničari Benji (Simon Pegg) i Luther (Ving Rhames) ne uspijevaju riješiti situaciju digitalno na daljinski način, mehanikom i elektronikom.

mission-impossible-rogue-nation-2

No, zato stara dobra fizika “analognog“ Ethana Hunta spašava stvar. Hunt se predstavlja publici u munjevitom sprintu prema avionu i skoku na isti. Umjesto “u avionu“, on je, dakle, “na avionu“ i visi s njega pridržavajući se za stražnja vrata dok golema željezna ptica rola pistom i uzlijeće na kilometar visine parajući zrak. Nevjerojatan kaskaderski spektakl izveo je sam Cruise bez pomoći dublera iskazujući se kao punokrvni akcijski junak i na određeni način odavajući nabildani “hommage“ Schwarzeneggerovoj avion-sceni u “Brisaču“, glavnom konkurentu prve “Nemoguće misije“ Briana De Palme na kinoblagajnama ljeta 1996.

Švarcijevi filmovi znaju se citirati u “Mission Impossible“ franšizi pa je tako “M:I-III“ (2006.) J.J. Abramsa podigao spomenik most-sceni iz “True Lies“. Poveznica s Arniejem kao još jednom akcijskom zvijezdom staroga kova ide dalje. IMF tim se kritizira da je “zastario“, “relikt iz doba bez transparentnosti i nadzora“, jednako kao što se govorilo terminatoru u “Genisysu“, no unatoč tome, “zastarjelosti“, Schwarzenegger je uspio srediti naprednog kompjuterski generiranog kiborga. “Nemoguća misija: Odmetnuti“ se “odmeće“ od suvremenog računalno dominantnog Hollywooda i počiva na akcijskoj fizikalnosti/visceralnosti “stare škole“.

mission-impossible-rogue-nation-1

Ona je zaokružena krupnim planom Huntova pogleda preko napetog mišića u akcijskoj sceni bijega iz tamnice uz malu pomoć misteriozne agentice Ilse Faust (odlična Rebecce Ferguson), svojevrsne Bond-djevojke u tijelu Ingrid Bergman ili Katherine Hepburn, a evidentna i u hladnoratovskim negativcima kakav je Solomon Lane (bljedunjavi Sean Harris), vođa sjenovite organizacije Sindikat, “anti IMF-a“. Film se “odmeće“ i od kurentnih visokobudžetnih akcijskih blockbustera s pretjeranom dram(atik)om i relevantnošću stvarnog svijeta, poput posljednjih “Bondova“. “Daj mi nešto dramatičnije“, Benji kumi Hunta.

“Hoćeš dramatiku? Idi u operu“, kreše ga Hunt. Jedna od boljih scena filma situirana je u bečku opernu kuću, gdje se tenzična akcija odvija na pozornici (opera; “Turandot“) i iza nje (tučnjava; Hunt), no McQuarrie veću pozornost ipak posvećuje akcijskoj oper(acij)i u “backstageu“, za razliku od Marca Forstera koji je podjednako švenkao kamerom po bini i oko nje u “Zrnu utjehe“ (2008.). Ako je ovo “zadnja nemoguća misija“, “neka vrijedi“, akcijski je cilj filma “M:I-5“. I vrijedi. Uzbuđenja se nastavljaju sa sjajnim akcijskim triptihom u zapadnom Maroku (podvodna pa auto-moto akcija).

mission-impossible-rogue-nation-3

Najprije svjedočimo najnapetijoj provali i krađi u serijalu dosad, pet puta napetijoj od proboja u CIA-ine odaje iz izvornog filma – Hunt se mora domoći vrijednog registra, i to tako što će roniti i tri minute biti ispod vode u turbinskom, tekućinom hlađenom postroju, a zahvaljujući umješnoj režiji gledatelj zajedno s njim drži dah. Globtroterska akcija, pak, pršti od kinetičkog vrhunca u “brzoj potjeri“ po uskim ulicama Casablance i na zavojitim cestama izvan grada. Novom redatelju ne trebaju prizori polijetanja bijelih golubica u usporenom pokretu da dosegne polet “slow-motionske“ jurnjave iz “M:I-2“ (2000.) Johna Wooa.

Ovdje Hunt s automobilom mete motoriste u alejama i potom sam sjeda na dva kotača, dok kamera, nerijetko montirana na motociklu, prometnu “fast&furious“ akrobatiku promatra iz prvog lica. McQuarrie popušta gas tek u posljednjem činu i približava se “lecarreovski“ prizemljenom špijunskom trileru s labirintnim “twistovima“ (režiser je u ulozi scenarista osvojio Oscara za “Privedite osumnjičene“) i proplamsajevima “noira“ (Ilsa kao “femme fatale“). U tom smislu, “Nemoguća misija 5“ postaje antikulminativna kao prethodna dva dijela serijala i većina modernih akcića, no bilo bi pretjerano zbog toga kuditi franšizu koja uspijeva ostati dovoljno vitalna i svježa gotovo 20 godina nakon originala. Najnemogućija je to misija ovih filmova načinjena mogućom.

Ovisnik o adrenalinu

Predodređen za akcijsko junačenje Tom Cruise je postao poslije “Magnolije“ (1999.). Da je Cruise osvojio Oscara za sporednu mušku ulogu u tom filmu, kao što je neupitno zaslužio, možda bismo ga u međuvremenu gledali u većem broju oskarovskih drama. No, kako je u svom trećem jurišu na zlatni kipić (“Rođen 4. srpnja“, “Jerry Maguire“) ostao kratkih rukava i ogoljenih bicepsa, Cruise se isključivo okrenuo akciji koju kao ovisnik o adrenalinu ionako živi u pravom životu. U novom mileniju velika hollywoodska zvijezda je odigrala samo jednu ulogu u drami (“Jaganjci i lavovi“). Sve ostalo, izuzev kratkog izleta u romantičnu fantastiku “Nebo boje vanilije“, komediju “Tropska grmljavina“ i mjuzikl “Rock zauvijek“, mahom su akcijski orijentirani filmovi. Posve obratna situacija u odnosu na osamdesete i devedesete, razdoblje dominacije oskarovskih drama u njegovoj filmografiji (“Kišni čovjek“, “Malo dobrih ljudi“…). Zašto uzaludno tipovati na Oscara kad mogu održavati onemoćali klasični akcijski film na životu, vjerojatno se upitao Cruise. Hvala mu na danom odgovoru.

Negativac ni sjena Hoffmanu

Jedna od mana filma “Rogue Nation“ jest negativac. Sean Harris je za nijansu impresivniji bolji od Michaela Nykvista iz “Ghost Protocol“, no ni sjena Philipu Seymouru Hoffmanu (“M:I-III“), najspektakularnijem u serijalu. Pozitivci su puno dojmljiviji. Švedska glumica Rebecca Ferguson (“Bijela kraljica“, “Herkul“) vjerojatno je najupečatljivija žena unutar “Nemogućih misija“, iako joj nije bilo lako nadmašiti Paulu Patton i Leu Seydoux iz prethodnika. Još jedno glumačko pojačanje predstavlja Alec Baldwin u liku Alana Hunleyja koji se može pročitati kao ostarjela inačica njegova CIA-ovca Jacka Ryana iz “Lova na Crveni Oktobar“. Od uhodane ekipe Jeremy Renner je solidan kao Brandt, a i drago nam je što je ovaj put sveden na sporednu, neakcijsku ulogu nakon što je u četvrtom filmu tipovao naslijediti Toma Cruisea u budućim akcijama ako se ovaj umirovi od serijala. Cruise jest “Nemoguća misija“.

Ocjena:


Autor – Marko NjegićCINEMARK

Vaša ocjena:

[Total: 2    Average: 4/5]

NEMOGUĆA MISIJA: ODMETNUTI Tom, kamera, akcija ili bolje ispasti Cruise nego iz aviona written by admin average rating 4/5 - 2 user ratings


comments powered by Disqus